Якото четене - победителите

Милен Славов спечели голямата награда от "Якото четене" - лаптоп. Той се пребори за първото място с прочитане на цели 16 книги по време на кампанията. На второ място се нарежда чаровната Велислава Георгиева, която спечели 22 инчов монитор S

2010-03-18 10:17:14
Якото четене - победителите
Милен Славов спечели голямата награда от "Якото четене" - лаптоп. Той се пребори за първото място с прочитане на цели 16 книги по време на кампанията. На второ място се нарежда чаровната Велислава Георгиева, която спечели 22 инчов монитор Samsung. Женският пол определено бе по-активен в играта и за никого не е изненада, че и на трето място се класира жена, а именно Анелия Стефанова, която спечели дигитален фотоапарат.

Милен, Велислава и Анелия изтеглиха на томбола още трима щастливци с прякори в играта: Cafe - получава фотоапарат, Brambzinka и dobri4koto  - получават дигитални фото рамки.

На Якото награждаване в книжарници Пингвините бяха раздадени много награди под формата на книги от издателствата, участващи в кампанията.

Ето и какво показа нашата анкета:

Тийнейджърите смятат четенето за „бягство от реалността и  отмора” (36% oт анкетираните), за „приятно и забавно” (36%)  и за „полезно и необходимо” занимание (24%). Това показват данните от анкета, проведена в рамките на кампанията „Якото четене“, организирана от младежкия сайт Teenproblem.net.

В анкетата взеха участие  1998 младежи на възраст между 13 и 25 години, от които 18% мъже и 82% жени.

Само 1% от анкетираните  смятат четенето за „скучно  задължение”, а само 2% го определят  за „абсолютно заменимо от интернет”.

На въпрос „Откъде  избирате да четете“, преобладават отговорите „от книжарница“ – 61%, „от препоръка от приятел“ – 58%, и от интернет – 55% (отговорите надвишават 100% , защото е възможно посочване на повече от 1 отговор). Само 27% от запитаните избират какво да четат от ревюта на книги в списания.

Друг факт сочи, че тийнейджърите са много свободолюбиви по отношение на четенето. 45% от тях са посочили, че четат само каквото им харесва. От друга страна, 54% са посочили, че четат и книги, които им допадат, и такива, които им се налага да четат. 43% от тийнейджърите са споделили, че винаги коментират книги с приятели, а процентът на тези, които го правят често, е също висок – 35%.

Кампанията "Якото четене" е подкрепена от Microsoft и Samsung. Партньори на инициативата са издателствата: Хермес, Кръгозор, Унискорп, Ера, Емас, Егмонт България, Сиела, Колибри, ИнфоДар, Изток-Запад. В кампанията участват и вериги книжарници: Пингвините, Сиела, BOOKTRADING и Хермес.  Автор: Александър Ненов

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия